Maurice Béjart, een wereldberoemde choreograaf van het Ballet van Vlaanderen, schreef ooit een gedicht:

Dansen wil bovenal zeggen
communiceren
één worden
elkaar ontmoeten
vanuit de diepte van uw wezen.

Dansen is éénwording
van mens tot mens
van de mens met het heelal
van de mens met het goddelijke.

In de cirkel van de dans kunnen we elkaar ontmoeten zonder woorden op een dieper niveau. Elkaar ontmoeten met onze ogen, met onze handen, met ons lichaam, maar ook met het diepere dat we enkel kunnen ervaren.

Sacrale dans is een fantastisch instrument om een echte authentieke ontmoeting te verwezenlijken met dat, wat “yoga” genoemd wordt.
In sacraal dansen, waarbij de betekenis van “sacraal” HEELMAKEND is, gaat het in de eerste plaats om een ervaring te beleven en niet om het kunnen of presteren.

Dansen in een cirkel brengt u dichter bij uzelf in het Hier-en-Nu moment. Het opent uw hart en verbindt u met een dimensie die sacraal is. Het is meditatie in beweging.
Het gaat dus om meer dan gewoon dansen, dit is slechts de uiterlijke vorm. Als ge de energie in uw lichaam in beweging hebt gezet, moet ge die energie dieper in uzelf laten doordringen. Dan pas wordt de dans sacraal,  dan wordt de dans heelmakend. Als ge echter enkel uw lichaam laat bewegen, gaat ge de essentie van deze dans missen.

Iedere dans heeft zijn eigen energie en een unieke kleur.

Eerst beginnen we met aardingsdansen. Dan gaan we over naar vreugdedansen, waardoor uw lichaam dynamisch gaat bewegen. Dan volgen de sierlijke dansen. Daarna worden de dansen geleidelijk aan rustiger en stiller.

Als uw lichaam uiteindelijk tot stilstand komt, dan wil die energie verder bewegen, want bewegen is haar natuur. Ze gaat op zoek naar een nieuwe opening en die vindt ze alleen naar binnen toe. Op die manier gaat ze in subtielere lagen van uw wezen stromen.
Hierbij ontmoet ge een stil geluk en komt ge tot meditatie. De dans is dan een gebeurtenis die uw hele mens-zijn omvat en daardoor de taal van uw ziel wordt.

Als de danser het gevoel van “ik dans” verliest en alleen de dans overblijft, dan kent hij de vreugde van HEEL WORDEN.